Misschien is het je al opgevallen, een hoop geklus in de achtertuin van Vincent, Sanne, Cato (5) en Guus (0). Zij wonen sinds een klein jaar in het nieuwbouwhuis aan de Postweg richting Leusden. Het grasland achter hun huis (grenzend aan de Schoonderbekerweg) is sinds kort ook hun eigendom. In in samenwerking met wat buurtgenoten wordt daar nu een heus voedselbos geplant.

Het idee van een voedselbos is dat er verschillende bomen, struiken, kruiden en wortels samenwerken om op een duurzame manier voedsel voort te brengen. Géén kunstmest of bestrijdingsmiddelen, wél het hele jaar door gezonde groenten, fruit en noten oogsten. Daarbij is een voedselbos nog geweldig voor de biodiversiteit, en werkt het als een kolossale spons om water in op te vangen en vast te houden.

Genoeg redenen om een voedselbos te beginnen. Maar stiekem doen we het vooral voor de gezelligheid. Want het is wel erg leuk om in het weekend de schep te pakken, een plan te verzinnen en aan de slag te gaan. Zo zijn er al houtwallen neergezet, is er een speelhut voor de kinderen in aanbouw, en worden er plannen gemaakt om een vijver te graven.

Wat je er op dit moment ziet groeien zijn trouwens nog geen voedselbomen. We hebben nu een allegaartje geplant van bomen die het proces om van een grasland naar bos te gaan kunnen versnellen. Snelle groeiers die wind- en zon beschutting kunnen bieden voor de planten die we echt willen hebben, en die de bodem van leven gaan voorzien.

Als we bezig zijn, spreek ons aan, we zijn altijd in voor een kletspraatje 🙂