Trots op onze geschiedenis

Waar jeugd en toekomst telt

Hoe het begon

Historie Jeugddorp

Wie gaat speuren en graven, ontdekt dat het huidige De Glind al in de 14e eeuw een buurtschap was met enkele versterkte boerderijen en waarschijnlijk wat hutten van arbeiders. Nog steeds is er veel agrarische bedrijvigheid in de buitengebieden van het dorp.

Ontstaan Jeugddorp
Aan het begin van de 20e eeuw, werd een nieuwe invulling aan het buurtschap gegeven. Dominee R.J.W. Rudolph kocht in 1911 landbouwgrond waarop boeren zich konden vestigen, op voorwaarde dat zij enkele ontouderde kinderen en jongeren in hun gezin en bedrijf opnamen. In 1914 werden de eerste kinderen in het dorp opgenomen. Zo legde hij de basis voor Jeugddorp De Glind. Ook nu is de zorg voor jeugd met alle woon- en vrijetijdsvoorzieningen kenmerkend voor De Glind.

In 2014 bestond het Jeugddorp 100 jaar. Om dit bijzondere jubileum te vieren zijn er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een grote reünie. Ook is er een verhalenwebsite ontwikkeld, met daarop foto’s en filmpjes van het jeugddorp door de jaren heen.

Geschiedenisboek

Wil je meer lezen over de geschiedenis van De Glind? In 2007 heeft BDU het boek ‘De Glind gewonnen uit weerspannig woud’ uitgegeven (ISBN:978-90-8788-028-6). Dit boek is onder andere te koop in de boekhandel in Barneveld.

Fietsrouteboekje

Door leerlingen van de voormalige Besselaarschool is een fietsrouteboekje gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. U kunt een digitale versie gratis downloaden.

Fietstocht Rondje De Glind 1940-1945

Website ouddorpbewoners

2014 was het jaar waarin we terugkeken en vierden dat ons Jeugddorp honderd jaar bestond.

Op deze website zie, hoor en lees je meer over mensen die in het jeugddorp hebben gewoond of gewerkt. Door foto’s, filmpjes en verhalen kun je op deze site de geschiedenis van het Jeugddorp zien.

Op deze pagina op de website van de Rudolphstichting vindt u de link naar Facebook en de verhalenwebsite. Hier kan je meer lezen, oude foto’s bekijken of elkaar ontmoeten.

Nieuws

Bekijk al het nieuws en weet wat er speelt in uw dorp De Glind.

Agenda

Weet waar en wanneer activiteiten plaatsvinden in De Glind.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.