Afgelopen vrijdag was ik uitgenodigd door Stichting Jeugddorp De Glind voor een bijzondere middag van ontmoeting met mooie gesprekken, activiteiten voor jong en oud en een bijzondere voorstelling:

De voorstelling ‘Truusje: One Woman!’ wordt gespeeld door Truusje zelf. Hierin deelt zij haar ervaringen met huiselijk geweld en hoe zij heeft besloten haar kinderen uit huis te plaatsen. We kregen hierbij ook een lijst met een opsomming van signalen waaraan je kunt herkennen hoe je weet dat je in een onveilige relatie zit. Het zet je aan het denken, we kennen misschien allemaal wel ervaringsverhalen…

Dat de voorstelling diepe indruk maakte, was te merken aan de reacties achteraf. Uit het nagesprek en de nagespeelde situaties bleek ook dat iedereen er wel iets uithaalde als leermoment of als intentie om mogelijk iets te verbeteren of meer aandacht te geven. Ook op mij, als buitenstaander, maakte het enorme indruk. De voorstelling is intens, confronterend en zeker niet geschikt voor jeugdige kijkers. Je krijgt een beeld van de heftigheid van het geweld en wat dit met je doet, het vertrek, maar vooral ook van het proces erna. De voorstelling is een echte eye-opener.

Truusje sprak openhartig over haar wens om anderen te helpen en hulpverleners te laten inzien dat dingen anders aangepakt kunnen worden als  procedures zouden veranderen. Volgens haar is het van groot belang dat pleegouders oprecht contact onderhouden met de ouders en hen erkennen in hun ouder zijn, ook al is dat dan op afstand. Dit is helpend voor zowel ouder(s), kind(eren) als pleegouder(s).

Truusje heeft over haar ervaringen 2 boeken geschreven en ook samen met lotgenoten een website gemaakt. Kijk hier voor meer informatie, ook als je meer wilt weten over de voorstelling.

Het toeval wil (alhoewel toeval bestaat niet…), dat ik afgelopen zaterdag een moeder in een situatie tegenkwam die het heel fijn zou vinden om lotgenoten te spreken. Omdat Truusje had vermeld dat iedereen die graag zou willen praten over dit onderwerp of een soortgelijke situatie contact met haar mocht opnemen, kon ik deze moeder vertellen over Truusje en haar website. Of ze dit gaat doen weet ik niet, maar dat ze bij iemand terecht kan, is denk ik heel waardevol.

Met dank aan Stichting Jeugddorp De Glind en de organisatoren van deze bijeenkomst.

Patrice de Jonge