PAW (Programma Aardgasvrije Wijken) ondersteunt in het oppakken en uitvoeren van de regierol in de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.  In 66 proeftuinen wordt er gewerkt aan het aardgasvrij maken van een woonwijk, dorp of buurt. Hoe pak je dat aan, een wijk aardgasvrij maken? In de rubriek ‘PAW in de praktijk’ wordt duidelijk hoe dat in De Glind, dat in 2022 als proeftuin werd aangewezen, wordt uitgewerkt.
De stuurgroep, Duurzaam De Glind, wordt sinds kort ondersteund door een externe projectleider, die is ingehuurd met PAW-middelen. De stuurgroep is al enige tijd actief, en samengesteld met bewoners uit het buitengebied en uit de kern zelf, de Rudolphstichting en het onderwijs.

Sinds jaar en dag werken de inwoners en organisaties in De Glind aan een duurzame, sociale omgeving waar men naar elkaar omkijkt. “Die duurzaamheid zit ook in onze drive om van het aardgas af te gaan en het energiegebruik voor de toekomst samen goed te regelen”, legt directeur-bestuurder Jan Hofman van speciaal onderwijsinstelling de J.H. Donnerschool, en tevens initiatiefnemer, uit. “In een mum van tijd ving De Glind hier 100 Oekraïners op, al zie je dat alleen als je naar de nummerborden kijkt,” en hij concludeert: “als het hier niet lukt met de warmtetransitie, dan lukt het nergens.”

Lees hier het hele artikel over het programma Aardgas Vrije wijken.

In het artikel is ook een filmpje opgenomen. Klik hier om daarnaar te kijken.

Op de foto Jan Hofman en Ben Habets in De Glind – foto: leerling van de J.H. Donnerschool