Vanuit het dagelijks bestuur van Belangenvereniging De Glind:

Het is alweer herfst, de bladeren vallen en we gaan langzaam de winter in. De afgelopen periode is roerig geweest in de Glind. Laten we hopen op betere tijden.

De komende tijd gaan we samen met de gemeente en verschillende bedrijven aan de slag met de nieuwe Omgevingswet. Deze zal, als het volgens plan verloopt, volgend jaar juni worden ingevoerd. De Gemeente Barneveld legt op haar website uit waarom de Omgevingswet nodig is.

Voor de agrariërs in ons dorp is het een spannende tijd. Zij wachtten met spanning op de uitkomst van het rapport van Remkes. Het rapport is uit en werd door menigeen redelijk tot goed ontvangen. Maar er is nog onvoldoende duidelijkheid over de gevolgen van dit rapport voor hen. De vraag of men wel of niet door kan gaan met het bedrijf houdt hen bezig. Hopelijk krijgt men zo snel mogelijk duidelijkheid en toekomstperspectief, zodat men weer verder kan.

Ook werd ons dorp geconfronteerd met een programma van Omroep Gelderland over misstanden in De Glind. Voor de betrokkenen die in de documentaires aan het woord kwamen, is hun verblijf in ons dorp een verschrikkelijke tijd geweest. Ik hoop dat er aandacht voor hun verhaal is en dat ze verder kunnen met hun leven, begeleid of onbegeleid. Ook voor de gezinshuizen, die op dit moment hun uiterste best doen om de jeugdigen die bij hen wonen een goede toekomst te geven, is dit rauw op hun dak gevallen. Soms worden gezinshuisouders aangekeken op wat er in de uitzending aan de orde kwam. Ik hoop dat ze de kracht vinden om door te gaan met hun prachtige werk. Iedereen die woont in De Glind lijkt geraakt door het negatieve beeld dat van ons dorp geschetst werd, veel mensen krijgen er vragen over.

Op dit moment wonen zo’n 140 mensen uit Oekraïne in ons dorp. Deze mensen zien hoe hun land systematisch vernield wordt. Ik hoop dat het zinloos geweld waar zij mee geconfronteerd worden zo snel mogelijk voorbij is en men zich kan verenigen met de dierbaren die zij achter hebben moeten laten.

Met vriendelijke groet,
uw voorzitter Rob Brand

Lees verder hier de nieuwsbrief.