In de ‘rotte bocht’ op de Postweg in De Glind startten Tom en Femke een jaar geleden hun gezinshuis van ’s Heerenloo. In de tuin zie je borden, veel kleuren, drie grote witte geiten, varkens, een boomhut, Tibetaanse gebedsvlaggen en een Yurt.
Al twee keer eerder werden Tom en Femke geïnterviewd over hun Gezinshuis Namasté, dus we kunnen al veel over hen teruglezen (zie links onderaan dit interview). Toch is de Redactieraad van www.glind.nl bij hen langsgegaan om hun verhaal te horen. We vroegen hen hoe het wonen in het dorp bevalt en wat hun plannen zijn.
Voordat Tom en Femke in De Glind kwamen rondkijken, hadden ze in Amersfoort al zes jaar lang een deeltijd gezinshuis voor logeren en vakantieopvang. Op een open dag van Gezinshuis.com deden zij veel indrukken op. De geweldige omgeving en het lekker buiten wonen paste hen meteen heel goed, maar toch hadden ze wat bedenkingen en duurde het nog een tijdje voordat ze besloten te verhuizen. Want al die kinderen en jongeren in 1 dorp, is dat wel zo helpend? vroegen zij zich af. “We moesten er nog even over nadenken,” zeggen ze eerlijk.“We hadden last van een aantal vooroordelen en ook onze twijfels over al die regeltjes”. Maar toen ze nog een keer kwamen kijken in het dorp en dit huis vrijkwam, besloten ze er toch voor te gaan.
Het grappige is, dat ze nu terugkomen op hun bedenkingen. Dat er zoveel jeugd in het dorp woont en er zo’n mooi Vrijetijdsprogramma is, blijkt juist heel erg helpend. “Het helpt mega” zegt Femke. Je kunt hier in een veilige setting rustig werken aan hun zelfstandigheid.” De 4 kinderen/jongeren die bij hen in het gezinshuis wonen hebben allemaal een eigen clubje binnen het vrijetijdsprogramma en hebben zo veel sociale contacten.
Femke zegt:”Dat je hier geen vreemde eend in de bijt bent, is een dik voordeel, want hier ben je normaal”. Maar voegt eraan toe: “Normaal is ook maar zo gewoon.”
Hun ambitie was om in het gezinshuis drie kinderen/jongeren te hebben zodat ze veel tijd en aandacht zouden kunnen geven. Vooral het werken aan de relatie met de kinderen/jongeren kost veel tijd en energie. Nu zijn het er toch vier geworden omdat de klik er was en de matching zo mooi uitpakte. Daar is vooraf veel tijd en energie in gestoken om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken.
Bij het wonen in De Glind hoort ook vrijwilligerswerk. Tom en Femke vullen dit in door de ‘Bewuste dinsdag’ als onderdeel op het vrijetijdsprogramma voor de jeugd aan te bieden. Ze leven zelf erg bewust en duurzaam en willen dit graag doorgeven. Tom is docent (kinder)yoga en Femke is docent (kinder)mindfullness en zo kwamen ze op het idee om dit aan te bieden in hun Yurt. Naast kindermeditaties en kinderyoga wordt dan onder andere ook de praatsteen rondgegeven in de kring en is diegene aan het woord die de steen in handen heeft.
Ze faciliteren in de Yurt ook regelmatig (zonder winstoogmerk) andere meditatieve, bijzondere bijeenkomsten zoals een klankbad, mantra’s zingen, ijsbad, meditatie, cacaoceremonie en yoga. Het mediteren en deze oplaadmomenten gebruiken Tom en Femke zelf ook om in evenwicht te blijven, maar hun focus ligt en blijft bij het gezinshuis. Binnen ’s Heerenloo inspireerden zij ook een ander gezinshuis om hier naar toe te komen verhuizen.
De tuin met alle dieren, kleuren en vlaggen is vooral ingericht voor de kinderen/jongeren. De kippen komen van “Red een kip uit een legbatterij”, een organisatie die kippen uit de legindustrie een goed leven wil geven. De geiten waren proefdieren en de varkens worden tijdelijk opgevangen. Naast de Yurt is er ook nog een boomhut, waar ze ook af en toe in slapen. Er komt nu alleen nog een kabelbaan. Dan zijn de tuin en het huis, die wat hen betreft wel wat verder van de weg af had mogen liggen, helemaal naar hun zin.
Namasté
Lees hier en hier de eerdere interviews van ’s Heerenloo en De Rudolphstichting terug.
Wil je meer weten over alle activiteiten in de Yurt, kijk dan op deze facebookpagina van Sela.