Frank van den Berg is iemand die het liefst met zijn handen in de aarde zit. Trots is hij op de producten die zijn tuinbouwbedrijf ‘De Landouw’ voortbrengt. Daar kan hij uren over praten. De redactie schuift aan voor een verhaal en een kop thee voordat het seizoen weer van start gaat. Samen blikken we terug maar kijken we ook vooruit.
Activiteiten
De Landouw is in 2019 gestart met de productie van biologische groenten. De ‘tuinderij’, zoals Frank het liefste zegt, begint al een beetje een familiebedrijf te worden. Zijn familie en vrouw Simone helpen hem op de achtergrond terwijl hun drie kinderen er ook heerlijk kunnen spelen en steeds meer leren.
Makkelijk gaat het niet altijd. Met name het eerste en derde jaar vielen tegen door extreme weersomstandigheden. Frank gelooft echter dat er nog heel veel mooie ontwikkelingen aan zullen komen.
Aan de Ringlaan 11a staat sinds de zomer 2021 een prachtige groentekraam aan de weg. De vrijwilligers van de World Servants hebben deze in elkaar gezet onder deskundige aanvoering van Frank zijn broer. Aan de kraam is het hele jaar door van alles te koop. Met een QR code mag je zelf de betaling doen. In het seizoen is het ook mogelijk om wekelijks een bestelling te doen die je op een afgesproken tijd en plek af kunt halen. Aan zijn klantenbestand verstuurt Frank gedurende het seizoen per mail een bestellijst. Wilt u ook klant worden en bestellen, dan kunt u zich hiervoor per mail aanmelden (delandouw@gmail.com) De website van De Landouw is nog in ontwikkeling.
De Landouw is partner van het VrijeTijdsteam in De Glind en biedt de activiteit ‘Stoer bij de boer’ aan. Op de zaterdag neemt een groep kinderen deel aan deze activiteit, waarbij naast educatie ook het spelen op de boerderij erg leuk is.
In het seizoen werken er jongeren uit het dorp ook op het land. Met dit vakantiebaantje is er voor hen een leuk zakcentje te verdienen.
Momenteel is er een stukje van de landbouwgrond verhuurd als proefveld aan het Louis Bolk instituut. Zij doen gedurende vier jaar onderzoek naar innovatieve maïsteelt. Het gaat hier om het ontwikkelen van ‘robuustere maïsteelt, waarbij in de ondergroei van de maïs allerlei gewassen geplant worden.. Over drie jaar zal dit onderzoek nieuwe inzichten opgeleverd hebben.. Op deze manier kan De Landouw ook een bijdrage leveren aan gezonde landbouw voor de latere generaties.
Hardop dromen
Frank heeft veel dromen. Hij heeft de wens voor een gemengd bedrijf met bijvoorbeeld een ‘Kippenkar’ en mogelijk ook vleesvee. In de connectie met de jongeren uit het dorp is er dan ook veel meer mogelijk.
Er zijn plannen om twee grote folie tunnelkassen te plaatsen, zodat er een ruimer assortiment groenten gekweekt kan worden. Het zoeken naar een juiste vorm hiervoor is nog in onderzoek. Dit jaar worden er alvast een tijdelijke kas geplaatst op de biologische grond. Het is een zogenaamd ‘wandelkap systeem’. We gaan zien wat voor smakelijks dit gaat opleveren.
Zijn vrouw Simone doet, naast haar parttime baan in het onderwijs op de Meerwaarde, een studie tot ‘Jongerencoach’. Zij wil haar kennis gaan inzetten in het dorp. Frank en Simone hopen samen zo een nog mooiere combinatie te vormen tussen landbouw en zorg.
Ontmoeting
Frank en zijn gezin zijn erg blij met hun plekje in De Glind. Als gezin met jonge kinderen hebben zij veel contacten in de buurt en vinden zij De Glind verder een superplek om te spelen. Wat hij wel mist is een plek van ontmoeting, zoals een dorpshuis. Wat zou het mooi zijn als we als Glindenaren weer een plek zouden hebben om elkaar ‘s avonds te ontmoeten. Maar wie weet komt dat nog!
Dit was een artikel geschreven door de redactie. Heeft u tips voor ons of wilt u vertellen wat er bij u gebeurt? Wij schuiven graag aan. Stuur ons een berichtje met het contactformulier op de website.