In De Glind kunnen (uithuisgeplaatste) kinderen en jongeren wonen en aan hun toekomst werken; daarom is het een Jeugddorp.
Geen 3, maar 4 leefgebieden
Jeugdhulp wordt vaak ingedeeld in 3 leefgebieden:
- Wonen
- leren/werken
- en vrijetijdsbesteding.
In het Jeugddorp komt daarbij: het deel uitmaken van een kleine dorpsgemeenschap. Ons unieke 4e leefgebied.
Wonen
Voor uithuisgeplaatste kinderen is veilige woonopvang de eerste behoefte. Een gezinshuis (circa 700 in Nederland) biedt deze huiselijke en tegelijkertijd professionele 24-uursopvang in een gewoon gezin. Al in 1914 begon dominee Rudolph in De Glind met de opvang van kinderen in boerengezinnen. Nu staan er 25 professionele gezinshuizen in Jeugddorp De Glind. Landelijk is er een toename van gezinshuizen, niet in de laatste plaats omdat vanaf 2014 in de Jeugdwet is vastgelegd dat wonen in een gezinssituatie de eerste voorkeur heeft.
Leren/werken
Wat vervolgens bijdraagt aan herstel en ontwikkeling is (speciaal) onderwijs. Een studie volgen of een praktisch vak leren en zo werken aan de toekomst. In het Jeugddorp is een ruim aanbod aan onderwijs, leerwerktrajecten en dagbesteding. Ook voor kinderen uit de regio.
Vrijetijd
Het derde aspect in het leven van kinderen en jongeren is (specialistische) vrijetijdsbesteding. Dat varieert van gewoon lekker buitenspelen tot je zwemdiploma halen of aan je zelfvertrouwen werken bij judo. Sport en spel draagt in belangrijke mate bij aan je (sociaal emotionele) ontwikkeling.
Dorpsgemeenschap
En tot slot het sociale leven. Kinderen en jongeren die in Jeugddorp De Glind komen wonen of hier overdag zijn, horen erbij en doen mee. Je wordt op straat herkend, mensen kennen je naam en weten waar je woont. Hierdoor groeit het vertrouwen en de veerkracht van kinderen, die vaak al diverse vormen van jeugdhulp hebben gehad. In De Glind kunnen ze uitgroeien tot evenwichtige personen.
Gezinshuiskinderen maken deel uit van de dorpsgemeenschap, de samenleving in het klein, en het hele dorp draagt op deze manier bij aan hun herstel en ontwikkeling.